Koşulsuz Adalet Hareketi olarak bu hafta 45. nöbetimizde Lahey’de başlayan bisiklet maratonumuzun son durağına geldiğimiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde Hrank Dink ve diğer cinayetler üzerinde durduk.
Yaşama hakkı, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkıyla ilgili maddelerin tipik bir ihlali niteliğinde olan Dink davasında etkili bir soruşturma ve kovuşturma yürütülmemiştir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, başvuru üzerine Türkiye’yi, Dink’in yaşam hakkını koruyamadığı ve öldürülmesiyle ilgili etkili bir soruşturma yürütmediği gerekçesiyle mahkûm etti. AİHM, Dink’in ailesinin farklı tarihlerde yaptıkları beş ayrı başvuruyu birleştirerek ele aldığı davada ortak bir karar verdi. Ailenin başvurusunda, Dink’in, “Türkiye’de yargılanıp mahkûm olmasıyla aşırı uçların hedefi haline getirildiği” de ifade edilmiştir. Hrant Dink adına ektiğimiz bu tohum vesilesiyle hak ihlaline maruz kalmış tüm kesimleri anıyoruz.
HRANT DİNK
Öldürülmeden önce pek çok tehdit alan, yazı ve ifadeleri nedeniyle hedef gösterilen gazeteci ve insan hakları savunucusu Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de Ogün Samast tarafından genel yayın yönetmenliğini yaptığı Agos gazetesinin önünde öldürüldü. Dink davası, yaşama hakkı, ifade özgürlüğü ve etkili başvuru hakkıyla ilgili maddelerin tipik bir ihlali niteliğindeydi. Başvuru üzerine Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’yi, Dink’in yaşam hakkını koruyamadığı ve öldürülmesiyle ilgili etkili bir soruşturma yürütmediği gerekçesiyle mahkûm etti.

BAHRİYE ÜÇOK
1988’de bir açık oturumda, “İslam’da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı” açıklamaları üzerine tehditler almaya başladı. 6 Ekim 1990 günü evine teslim edilen kitap görünümlü bir paket içerisindeki bombanın patlaması sonucu vefat etti.

UĞUR MUMCU
Gazeteci, araştırmacı, yazar Mumcu, 24 Ocak 1993’te evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Suikastin failleri yakalanamadı.

MUSA ANTER
Yazar, şair ve gazeteci kimliğiyle tanınan Anter, 20 Eylül 1992’de uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Saldırının JİTEM tarafından gerçekleştirildiği ortaya çıkan itiraflar sonucunda anlaşıldı.

ADNAN KAHVECİ
Ailesiyle İstanbul’a gitmek üzere 5 Şubat 1993’te otomobiliyle yola çıkan dönemin maliye bakanı Adnan Kahveci, karşı yönden gelen başka bir araçla çarpıştı. Bu kazada hayatını kaybetti. Kahveci, Kürt sorununun çözümüne yönelik bir rapor hazırlamıştı.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment