Koşulsuz Adalet Hareketi olarak 9 Temmuz Cuma günü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde 33. nöbetimizi gerçekleştirdik. Nöbetimizde KHK ihraçları ve KHK rejimi üzerinde durduk
- Günümüzde parlamenter rejimlerde, klasik kuvvetler ayrılığı prensibinin eski önemini kaybetmesi ile, sosyal devlet anlayışının gereği olarak müdahaleci devlet görüşüne geçilmesi, devletin sosyal ve ekonomik alanda müdahalesinin artması, hükümetlerin daha güçlü olması gerçeğini ortaya çıkarmıştır.
- Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçişi sağlayan 2017 Anayasa değişikliğiyle yürütme organının kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi kaldırılmış, buna karşılık Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin çıkarılması kabul edilmiştir. Erkler ayrılığı ilkesinin sert şekilde uygulandığı başkanlık sistemine son derece tehlikeli bir şekilde eklemlenen bu yetki ile yasama ve yürütme erkleri, adeta tek bir kişinin elinde toplanmıştır.
- Söz konusu Anayasa değişikliğiyle, yürütme organının düzenleyici işlemleri Anayasada, Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ve yönetmelikler şeklinde düzenlenmiş olmakla birlikte, yürütme organının başka düzenleyici işlemler yapması da mümkündür. Örneğin, Cumhurbaşkanı, kanun veya kararnamelere dayanmak suretiyle, parlamenter sistemde Bakanlar Kurulu ve Başbakanlığın çıkardığı mahiyette karar, genelge, tebliğ gibi adlar altında genel, soyut ve objektif kurallar içeren düzenlemeler yapabilir. Aynı şekilde bakanlıklar da kanunlar ve Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin verdiği izinle bu düzenleyici işlemleri yapabilirler.
- KHK’lar kapsamında FETÖ’ye ait olduğu düşünülen 48 sağlık kuruluşu, 1061 öğretim kuruluşu, 800 yurt, 223 kurs etüt merkezi, 155 vakıf, 1595 dernek, 15 üniversite, 19 sendika kapatıldı. Çocuklara yönelik çizgi film ve programların yayınlandığı Kürtçe çocuk kanalı olan ZAROK TV kapatıldı ardından %40 Türkçe yayın şartıyla yeninden açıldı. İktidara muhalif hiçbir yayın kuruluşu kalmaması adına İMC ve Hayatın Sesi TV kanalları da çıkarılan KHK kapsamında kapatıldı. 676 sayılı KHK ile Dicle Haber Ajansı ve Jin Haber Ajansı’nın yanı sıra Azadiya Welat, Özgür Gündem, Yüksekova Haber, Batman Çağdaş, Cizre Postası, İdil Haber, Güney Express, Prestij Haber, Urfanatik, Kızıltepe’nin Sesi gazeteleri ile birlikte Tiroj, Evrensel Kültür ve Özgürlük Dünyası dergileri kapatıldı. İçişleri Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği, Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Sarmaşık Yardım Derneği, Barış Derneği ve Gündem Çocuk Derneği’nin de yer aldığı 370 sivil toplum kuruluşu 3 ay süreliğine geçici olarak kapatıldı, evraklarına ve bilgisayarlarına el konuldu. Yine aynı derneklerin aralarında olduğu toplam 375 dernek ve vakıf 677 sayılı KHK ile kesin olarak kapatıldı. 30 Aralık 2016 günü ise aralarında İzmir Metin Altıok Kültür Merkezi, Ayışığı Sanat Merkezi ve Yalova Gençlik Kültür Evi’nin de yer aldığı 94 dernek ve vakıf kapatıldı.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı iddianamesine göre FETÖ ile bağlantılı 9 bin 106 şirket var. KHK’lar ile 942 şirket TMSF’ye devredildi. Söz konusu şirketlerin piyasa değerinin 40 milyar 500 milyon TL civarında bulunduğunu açıkladı. Bu şirketlerde çalışanların sayısı ise tam 44 bin 868. TMSF’ye devredilen şirketlerden bazıları; Boydak Holding (8 sektörde 41 şirket, 14 bin çalışan, 2015 yılı cirosu 6.9 milyar TL, 2500 bayi, 140 ülkeye ihracat), Kaynak Holding ( 16 sektör, 31 şirket, 10.304 çalışan, 2015 yılı cirosu 2.1 milyar TL), Naksan Holding (56 şirket, 7 bin çalışan), Akbulut Grubu (Ortadoğu tekstil, Bj tekstil, Oden enerji, Erfe mühendislik ), Aydınlı Grup ( 3.800 çalışan, 2015 cirosu 761 milyon TL), Koza-İpek (22 şirket, 2014 yılı cirosu 1.5 milyar TL), Akfa Holding ve Fi Yapı. TMSF’te devreden şirketler dışında, KHK ile kapatılan eğitim ve sağlık kuruluşlarını işleten 332 şirket ticaret sicilden doğrudan silindi.
- OHAL süresince 5’i il, 3’ü büyükşehir 86 belediyeye kayyum atandı. 16 Aralık 2016 itibariyle 75 belediye başkanı tutuklu bulunuyor. Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyeleri kayyum atanan büyükşehir belediyeleri. Diyarbakır’da Fırat Anlı ve Gültan Kışanak, Van’da Bekir Kaya, Mardin’de Ahmet Türk tutuklandı. Ahmet Türk sağlık sorunları nedeniyle 3 Şubat 2017 tarihinde tahliye edildi.
- Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Van, Bingöl ve çeşitli Cumhuriyet Başsavcılıklarınca yürütülen soruşturmalar kapsamında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 11 HDP milletvekili tutukluyor. Tutuklu diğer HDP’li milletvekilleri ise şu isimler; İdris Baluken, Selma Irmak, Gülser Yıldırım, Ferhat Encü, Abdullah Zeydan, Çağlar Demirel, Besime Konca, Ayhan Bilgen, Burcu Çelik. Ayrıca Figen Yüksekdağ’ın milletvekilliği 21 Şubat 2017’de, HDP üyeliği de 9 Mart 2017 tarihinde düşürüldü. Haklarında gözaltı kararı bulunan Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk’ün ise yurt dışında bulunuyor.
Koşulsuz Adalet Hareketi olarak yürütmenin yetkilerinin kısıtlanmaksızın bu kadar kullanılmasını eleştiriyor, derhal KHK ların kaldırılarak eski hale dönüştürülmesi gerektiğini belirtiyoruz.